Kopuły ze skorupek od jajek
Autor:
Katarzyna Kołacz
Słowa kluczowe:
kopuła,ściskanie,wytrzymałość materiałów
Cel doświadczenia:
Stworzenie budowli opartej na kopułkach wykonanych ze skorupek z jajek kurzych.
Spis materiałów:
- Dwa jajka kurze ugotowane na twardo (do kilku prób warto mieć kilka więcej ugotowanych jajek)
- Ostry nóż
- Deska do krojenia
- Łyżka
- Miseczka
- Płaska powierzchnia
- Kilka ciężkich książek
Etapy realizacji:
- Ugotowane jajka przekrój na pół. Trzeba to zrobić ostrym nożem i zdecydowanym ruchem ręki.
- Łyżką z połówek jajek wyciągnij żółtko i białko i włóż je do miseczki.
- Ułóż kopuły z jajek na płaskiej powierzchni np. stole w kształt prostokąta, gdzie kopuły leżą w jego wierzchołkach.
- Na skorupkach połóż delikatnie jedną książkę, pamiętając by ułożyć ją równomiernie.
- Dokładaj ostrożnie kolejne książki.
Uwaga: Do przecięcia ugotowanych jajek należy użyć bardzo ostrego noża, należy zachować zasady bezpieczeństwa
Pytania do doświadczenia:
- Jaki ciężar utrzymają kopuły z jajek?
- Czy tak samo będzie wytrzymała kopuła, jeśli jajka nie przetnie się w połowie?
- Czy symetria w ułożeniu kopuł ma znaczenie?
Opis zjawiska:
Interpretacje wyników:
Kulę uznaje się za najbardziej wytrzymałą formę w przyrodzie. Kopuła jest do niej podobna, stąd jej wytrzymałość. Stosuje się je dość często w architekturze, ponieważ charakteryzują się dużą odpornością na ściskanie.
Ciekawostki:
- Kopułę uznaje się za bezpieczną i wytrzymałą konstrukcją. Jej odporność na trzęsienia ziemi wynika z braku w konstrukcji filarów i belek. Ponadto jej kształt zapewnia bardzo mały opór powietrza.
- Hala Stulecia we Wrocławiu wybudowana w latach 1911-1913 posiada kopułę o 65 metrach rozpiętości u podstawy. W chwili zakończenia budowy była największą kopułą na świecie.