Genetyka w kuchni

Cel doświadczenia:

Jak gołym okiem zobaczyć składniki komórek? Jakie składniki da się tak zobaczyć? W poniższym doświadczeniu przeprowadzisz izolację DNA, czyli materiału genetycznego, w którym zapisane są wszystkie cechy danego organizmu. Sprawdź, jak wygląda najważniejsza dla każdego życia na Ziemi nić!

Dziedzina:

Data publikacji:

2018-09-05

Autor:

CNK

Problem do rozwiązania

Jak gołym okiem zobaczyć składniki komórek? Jakie składniki da się tak zobaczyć? W poniższym doświadczeniu przeprowadzisz izolację DNA, czyli materiału genetycznego, w którym zapisane są wszystkie cechy danego organizmu. Sprawdź, jak wygląda najważniejsza dla każdego życia na Ziemi nić!

Spis materiałów

  1. cebula/pomidor/kiwi/truskawki/ inne
  2. sól kuchenna niejodowana
  3. zimny spirytus (z zamrażarki)
  4. płyn do mycia naczyń
  5. moździerz lub blender
  6. mały lejek
  7. sączek lub filtr do kawy
  8. wykałaczki
  9. woda
  10. naczynia: dwie szklanki, mały garnek, probówka
  11. kostki lodu
  12. nóż
  13. deska do krojenia
  14. łyżeczka
  15. świeży ananas

Etapy przeprowadzania doświadczenia

  1. Rozpuść jedną łyżeczkę soli w połowie szklanki wody. Do małego garnka wsyp kilka kostek lodu.
  2. Mały kawałek cebuli drobno pokrój w kostkę. Włóż do moździerza i dodaj dwie łyżeczki wody z solą. Ucieraj na gładką masę. Uwaga! Możesz zastosować blender zamiast moździerza. Nalej wtedy od razu więcej wody z solą i miksuj nie dłużej niż 3 sekundy.
  3. Przelej uzyskaną masę do szklanki i dolej wody z solą. Dodaj kilka kropel płynu do mycia naczyń i wymieszaj.
  4. Szklankę z mieszaniną włóż do garnka z lodem. Mieszaj co pewien czas i odczekaj 5 minut, tak aby mieszanina stała się lepka.
  5. Ananasa pokrój w kostkę i wyciśnij z niego sok. Dodaj kilka kropli soku ze świeżego ananasa do mieszaniny.
  6. Do lejka włóż sączek i nóżkę lejka umieść w probówce. Przefiltruj mieszaninę wyjętą z lodu (tak, by w probówce znalazło się około 5 ml płynu). Usuń lejek.
  7. Do probówki wlej delikatnie około 5 ml (łyżeczkę) zmrożonego spirytusu. Nie mieszaj zawartości probówki!

Pytania do doświadczenia

  1. Co dzieje się w miejscu, gdzie spirytus styka się z mieszaniną?
  2. Sprawdź, z czego zbudowana jest błona komórkowa, i zastanów się, w jakim celu w tym eksperymencie używa się płynu do mycia naczyń.
  3. Co zaobserwowałeś/aś? Co to może być?
  4. Po co w doświadczeniu używana jest sól?
  5. Dlaczego doświadczenie wykonujesz na lodzie?

Powiązane doświadczenia

03.08.2018

Ciepło-zimno!

Problem do rozwiązania Czy możliwe jest pochłanianie ciepła z otoczenia podczas rozpuszczania substancji? Czy możliwe jest wydzielania ciepła do otoczenia podczas rozpuszczania substancji? Doświadczenie ma na celu zapoznać klubowiczów z jednym ze sposobów wymiany energii między układem a otoczeniem oraz kształtować umiejętność rozróżniania reakcji egzo- i endotermicznych. Spis materiałów Soda...
19.06.2018

Jak daleko do celu?

Problem do rozwiązania Wyznaczenie odległości do obserwowanego obiektu za pomocą wyznaczenia kąta obserwacji obiektu z dwóch różnych miejsc Spis materiałów Dwa małe, płaskie lusterka o wymiarach około 5×5 cm Miarka (co najmniej 3 m) Kątomierz Tektura lub brystol Tuba kartonowa lub plastikowa (może też być zwinięty papier) Klej lub taśma...
13.11.2018

Pływające jajko – Maria Skłodowska–Curie

Problem do rozwiązania Od czego zależy, czy obiekty pływają, czy toną? Sprawdź w jednym z doświadczeń, które przeprowadzała ze swoją córką sama Maria Skłodowska-Curie! Spis materiałów świeże jajko jajko mające kilka tygodni 2 przezroczyste pojemniki na wodę sól kuchenna łyżka Etapy przeprowadzania doświadczenia Wrzuć oba jajka (świeże i stare) do...
Wyszukiwanie
Klub Młodego Odkrywcy
Przegląd prywatności

Ta witryna korzysta z plików cookie, aby zapewnić użytkownikom jak najlepszą obsługę. Informacje o plikach cookie są przechowywane w przeglądarce i pełnią takie funkcje, jak rozpoznawanie użytkownika po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla niego najbardziej interesujące i przydatne.