Galaretki z owocami

Cel doświadczenia:

Kiedy do galaretki najlepiej dodawać świeże owoce? Dlaczego to ma znaczenie? Sprawdź!

Data publikacji:

2018-09-05

Autor:

CNK

Problem do rozwiązania

Kiedy do galaretki najlepiej dodawać świeże owoce? Dlaczego to ma znaczenie? Sprawdź!

Spis materiałów

  1. galaretki owocowe w proszku
  2. gorąca woda
  3. duży dzbanek
  4. kubeczki lub inne naczynia na galaretki świeże owoce, np.: kiwi, banan, cytryna, ananas, pomarańcza, brzoskwinia
  5. owoce z puszki (w syropie), np.: kiwi, ananas, brzoskwinia

Etapy przeprowadzania doświadczenia

  1. W dzbanku przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możesz użyć nieco mniej wody niż podaje przepis, żeby galaretka szybciej stężała.
  2. Odstaw galaretkę w chłodne miejsce i poczekaj do momentu, gdy płyn będzie zimny.
  3. Owoce pokrój na małe kawałki i włóż do kubeczków. W jednym kubeczku powinien być jeden rodzaj owoców. To ważne, żeby nie mieszać różnych owoców w jednym kubeczku.
  4. Zalej owoce w kubeczkach zimną galaretką.
  5. Obserwuj przygotowane galaretki.
  6. W celu przyspieszenia tężenia galaretki, kubeczki możesz wstawić do miski z zimną wodą lub do lodówki.

ZRÓB TO INACZEJ

  • Wykonaj to samo doświadczenie z gotowanymi owocami. W tym celu owoce zanurz we wrzątku na kilkanaście minut.
  • Do przygotowania galaretki użyj wody, w której wcześniej gotowana była papryczka chili. Dalej postępuj tak samo, jak w podanej wersji doświadczenia. Porównaj wynik obu eksperymentów.
  • Użyj do doświadczenia również innych owoców oraz warzyw.

Pytania do doświadczenia

  1. Jaki wpływ na tężenie galaretki mają poszczególne owoce?
  2. Co może być przyczyną obserwowanego efektu?
  3. Czy owoce z puszki mają takie samo działanie na galaretkę jak owoce świeże?

Powiązane doświadczenia

05.09.2018

Chemiczne jojo

Problem do rozwiązania Wykonaj piękny eksperyment, w którym będziesz mógł zaobserwować efekt reakcji sody z octem. Spis materiałów wysokie, przezroczyste naczynie (menzurka, szklanka, plastikowy kubek) przezroczyste naczynie (może być mniejsze od poprzedniego) słomki (lub zakraplacze lub pipety) olej spożywczy ocet czerwona kapusta lub barwniki spożywcze soda oczyszczona czajnik woda Etapy...
11.09.2018

Kolorowy wulkan

Problem do rozwiązania Jak zachowują się płyny o różnej temperaturze w zetknięciu ze sobą? Co powoduje ich ruchy? Gdzie możesz zaobserwować takie zjawiska? Na przykład w tym doświadczeniu! Spis materiałów garnek/wiadro butelka szklana woda kamyki farby/barwnik spożywczy słomka/pipeta gruba rękawica kuchenna lub ogrodnicza Etapy przeprowadzania doświadczenia !!!UWAGA!!! Jeśli butelka będzie...
19.06.2018

Góra lodowa

Problem do rozwiązania Czy topniejący lód spowoduje wylanie się wody ze szklanki?  Spis materiałów Szklanka Kostki lodu Naczynie z wodą Tacka Sól Etapy przeprowadzania doświadczenia Na tacce postaw szklankę. Wlej do szklanki trochę wody. Włóż do szklanki z wodą kostki lodu. Dolej wody po same brzegi. Obserwuj, co się...
Wyszukiwanie
Klub Młodego Odkrywcy
Przegląd prywatności

Ta witryna korzysta z plików cookie, aby zapewnić użytkownikom jak najlepszą obsługę. Informacje o plikach cookie są przechowywane w przeglądarce i pełnią takie funkcje, jak rozpoznawanie użytkownika po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla niego najbardziej interesujące i przydatne.