Izolacja DNA z owoc贸w
Materia艂y, odczynniki, sprz臋t:
– materia艂 biologiczny (banan, kiwi, truskawka)
– p艂yn do mycia naczy艅
– zmro偶ony alkohol izopropylowy lub etanol, lub denaturat
– ma艂e woreczki strunowe
– r臋czniki papierowe
– chlorek sodu
– wrz膮ca woda
– zestaw do s膮czenia (np. kubek i gaziki, r臋cznik papierowy)
Kolejne cele i spos贸b realizacji
1. Zniszczenie 艣cian kom贸rkowych i ujednolicenie (homogenizacja) banana lub innego owocu
W tym celu dok艂adnie zmia偶d偶 owoc (np. w woreczku strunowym) na g艂adk膮 mas臋.
2. Rozpad b艂on kom贸rkowych i j膮drowych, dalszy rozpad kom贸rek. Przygotuj bufor ekstrakcyjny. Wymieszajcie w naczyniu wod臋 (ok. 50 ml), p艂yn do naczy艅 (1 艂y偶eczk臋) i s贸l (1 艂y偶eczk臋). Po艂膮cz bufor z mas膮 owocow膮 w woreczku strunowym, wymieszaj.
3. Inaktywacja enzym贸w, kt贸re mog膮 rozk艂ada膰 materia艂 genetyczny. DNAzy to enzymy wra偶liwe na ciep艂o. Wstaw mieszanin臋 z woreczkiem strunowym do k膮pieli wodnej na 3-5 minut, docelowa temperatura, kt贸r膮 powinna ona osi膮gn膮膰 to ok 60掳C.
4. Oddzielenie roztworu zawieraj膮cego DNA od zanieczyszcze艅. Przefiltruj mieszanin臋 przez s膮czek laboratoryjny, filtr do kawy albo zwyk艂y r臋cznik kuchenny, lub gazik. Postaraj si臋 nie spieni膰 p艂ynu. Mo偶na s膮czy膰 do docelowego naczynia, w kt贸rym b臋dzie prowadzona ekstrakcja: prob贸wki, plastikowego kieliszka, ma艂ej ale wysokiej zlewki. Przes膮czu nie musi by膰 du偶o – wystarczy warstwa wysoko艣ci ok. 1,5- 2 cm.
5. Rozpuszczenie wyekstrahowanego DNA w alkoholu izopropylowym lub etanolu. Bardzo ostro偶nie dolej warstw臋 zmro偶onego alkoholu izopropylowego lub etanolu: tak, aby powsta艂a wyra藕na granica mi臋dzy fazami. Obserwuj zachodz膮ce zjawisko. DNA b臋dzie powoli wytr膮ca艂o si臋 do warstwy utworzonej przez alkohol. Po kilku minutach b臋dziesz m贸g艂 je bez problemu wyci膮gn膮膰 (g臋ste, galaretowate).