Tr贸jwymiarowe farby
Cel do艣wiadczenia:
Celem do艣wiadczenia jest wykorzystanie masy solnej (w艂a艣ciwo艣ci skrobi) do przygotowania materia艂u plastycznego s艂u偶膮cego do tworzenia rysunk贸w tr贸jwymiarowych. Zadanie to rozwija kreatywno艣膰 oraz zdolno艣ci manualne. W jaki spos贸b stworzy膰 wyj膮tkowe rysunki z efektem 3D?

Etap edukacyjny:
S艂owa kluczowe:
Data publikacji:
Autor:
Magdalena Blicharska
Problem do rozwi膮zania
Celem do艣wiadczenia jest wykorzystanie masy solnej (w艂a艣ciwo艣ci skrobi) do przygotowania materia艂u plastycznego s艂u偶膮cego do tworzenia rysunk贸w tr贸jwymiarowych. Zadanie to rozwija kreatywno艣膰 oraz zdolno艣ci manualne. W jaki spos贸b stworzy膰 wyj膮tkowe rysunki z efektem 3D?
Spis materia艂贸w
- Letnia woda
- M膮ka ziemniaczana
- S贸l
- Barwniki spo偶ywcze
- Talerzyki/miseczki plastikowe lub szklane
- Patyczki np. do szasz艂yk贸w
- Kuchenka mikrofalowa
Etapy przeprowadzania do艣wiadczenia
- Przygotuj szklank臋 wody, soli oraz m膮ki. Wymieszaj ze sob膮 s贸l i m膮k臋 a nast臋pnie dolej wody. W zale偶no艣ci od ilo艣ci kolor贸w, kt贸re chcesz uzyska膰 lub ilo艣ci rysunk贸w mo偶na zwi臋kszy膰 ilo艣ci sk艂adnik贸w.聽
- Wytworzon膮 mas臋 podziel i umie艣膰 w oddzielnych talerzykach lub miskach. Ka偶dej z porcji nadaj inny kolor poprzez zmieszanie jej z barwnikiem spo偶ywczym.
- Wytworzon膮 farb臋 nano艣 na kartk臋 za pomoc膮 patyczka, p臋dzelka lub innego narz臋dzia (dowolno艣膰). Obserwuj struktur臋 farby.
- Rysunek umie艣膰 w kuchence mikrofalowej na oko艂o p贸艂 minuty. Obserwuj struktur臋 farby.
Pytania do do艣wiadczenia
- Jak zmienia si臋 rozpuszczalno艣膰 skrobi w zimnej i gor膮cej wodzie?聽
- Jak do wytworzenia tr贸jwymiarowych obraz贸w wykorzysta膰 mas臋 soln膮 i w艂a艣ciwo艣ci skrobi?
Interpretacje wynik贸w
Masa solna zawieraj膮ca wod臋 jest p艂ynna i plastyczna natomiast podczas wypiekania zmienia si臋 jej struktura. G艂贸wnym sk艂adnikiem m膮ki jest skrobia, czyli zwi膮zek z艂o偶ony z wielu cz膮steczek cukru po艂膮czonych w d艂ugie 艂a艅cuchy, kt贸re w wodzie tworz膮 zawiesin臋. Pod wp艂ywem dzia艂ania wysokiej temperatury masa unosi si臋 (p臋cznieje), wysycha i twardnieje tworz膮c efekt tr贸jwymiarowy. W wyniku dzia艂ania podwy偶szonej temperatury dochodzi do p臋kania wi膮za艅 wodorowych pomi臋dzy 艂a艅cuchami skrobi, a pomi臋dzy jej 艂a艅cuchy wciska si臋 woda. W wyniku naruszenia struktury skrobi jej obj臋to艣膰 zdecydowanie si臋 zwi臋ksza. Nast臋pnie woda zawarta w wytworzonej masie odparowuje, odleg艂o艣ci mi臋dzy poszczeg贸lnymi 艂a艅cuchami zmniejszaj膮 si臋 a masa dzi臋ki temu twardnieje.
Ciekawostki
Syrop skrobiowy to inaczej syrop glukozowo-fruktozowy. Stanowi on zag臋szczony wodny roztw贸r cukr贸w prostych, glukozy i fruktozy. Powstaje ze skrobi, kt贸ra przetwarzana jest z u偶yciem enzym贸w lub kwas贸w. Stanowi on popularny, p艂ynnym 艣rodek s艂odz膮cy, stosowany w przemy艣le spo偶ywczym.