Szyszka – wskaźnik wilgotności

Cel doświadczenia:

Przechodząc obok drzew iglastych warto przyjrzeć się ich szyszkom. Zarówno te jeszcze na drzewie i te pod nim mogą być otwarte lub zamknięte. Poniższe doświadczenie wyjaśni, dlaczego tak się dzieje.

Dziedzina:

Data publikacji:

2018-08-02

Autor:

Katarzyna Kołacz

Problem do rozwiązania

Przechodząc obok drzew iglastych warto przyjrzeć się ich szyszkom. Zarówno te jeszcze na drzewie i te pod nim mogą być otwarte lub zamknięte. Poniższe doświadczenie wyjaśni, dlaczego tak się dzieje.

Spis materiałów

  1. po 2 podobne wielkością szyszki różnych gatunków drzew iglastych
  2. naczynie z wodą
  3. zegarek

Etapy przeprowadzania doświadczenia

  1. Po jednej zebranej szyszce różnych gatunków zamocz w wodzie.
  2. Pozostałe zostaw suche niedaleko naczynia.
  3. Obserwuj jak zmienia się wygląd szyszek.
  4. Dla lepszej obserwacji zmian możesz robisz dziennik fotograficzny. Zapisuj, po jakim czasie od zamoczenia robisz zdjęcie.
  5. Porównaj ich wygląd z suchymi szyszkami.
  6. Połóż mokre szyszki w ciepłym miejscu i sprawdź, po jakim czasie wrócą do pierwotnego wyglądu.

Pytania do doświadczenia

  1. W jakich jednostkach podaje się wilgotność powietrza?
  2. Czy szyszki różnych gatunków drzew reagują na wilgotność się tak samo?
  3. Czy tyle samo czasu zajęło zamykanie się szyszki, co jej ponowne otwieranie?

Interpretacje wyników

Szyszki się zamykają, kiedy jest wilgotno. Natomiast, kiedy jest ciepło i sucho otwierają się. Zatem szyszka jest naturalnym czujnikiem wilgotności powietrza, czyli higrometrem. Łuski zewnętrzne reagują na wilgoć pęczniejąc, dzięki czemu szyszka się zamyka.

Ciekawostki

  1. Łuski szyszek zamykają się przed deszczem by chronić znajdujące się w środku nasiona.
  2. Z otwartej szyszki wiatr wydmuchuje nasiona, dzięki czemu nasiona wędrują na nowe miejsca.
  3. Ryż ma właściwości higroskopijne, dlatego jest dobrym domowym sposobem na pozbycie się wilgoci.

Powiązane doświadczenia

02.08.2018

Kolorowy kawior molekularny

Problem do rozwiązania Czy kawior może być kolorowy? W jaki sposób przygotować owocowy lub warzywny kawior? Dlaczego przy produkcji kawioru molekularnego wykorzystuje się agar? Eksperyment ma na celu zapoznać uczestnika z procesem żelowania wykorzystywanym w kuchni molekularnej, biotechnologii oraz chemii. Spis materiałów agar-agar (można go kupić w sklepie ze zdrową...
10.09.2018

Mieszanka wybuchowa

Problem do rozwiązania Czy Ty już wiesz, co się stanie, kiedy zostanie zmieszany roztwór sody oczyszczonej i kwasku cytrynowego? Jeśli nie, to koniecznie sprawdź! Dodatkowo wywar z czerwonej kapusty ma bardzo ciekawe właściwości chemiczne, które można zaobserwować w tym doświadczeniu. Spis materiałów dwa kubki wywar z czerwonej kapusty soda oczyszczona...
02.08.2018

Elektrochemiczne żarłacze

Problem do rozwiązania Czy folia aluminiowa reaguje z roztworem siarczanu miedzi? Jaki jest wpływ soli na pasywowaną (tzn. ochronną warstewkę utworzoną z tlenków glinu na powierzchni glinu, która stanowi barierę ochronną blokując dostęp do jego powierzchni)? Doświadczenie ma na celu zapoznać klubowiczów z szeregiem aktywności metali, czyli ze zjawiskiem wypierania...
Wyszukiwanie
Klub Młodego Odkrywcy
Przegląd prywatności

Ta witryna korzysta z plików cookie, aby zapewnić użytkownikom jak najlepszą obsługę. Informacje o plikach cookie są przechowywane w przeglądarce i pełnią takie funkcje, jak rozpoznawanie użytkownika po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla niego najbardziej interesujące i przydatne.