Kolorowy kawior molekularny

Cel do艣wiadczenia:

Czy kawior mo偶e by膰 kolorowy? W jaki spos贸b przygotowa膰 owocowy lub warzywny kawior? Dlaczego przy produkcji kawioru molekularnego wykorzystuje si臋 agar? Eksperyment ma na celu zapozna膰 uczestnika z procesem 偶elowania wykorzystywanym w kuchni molekularnej, biotechnologii oraz chemii.

Dziedzina:

Data publikacji:

2018-08-02

Autor:

Magdalena Blicharska

Problem do rozwi膮zania

Czy kawior mo偶e by膰 kolorowy? W jaki spos贸b przygotowa膰 owocowy lub warzywny kawior? Dlaczego przy produkcji kawioru molekularnego wykorzystuje si臋 agar? Eksperyment ma na celu zapozna膰 uczestnika z procesem 偶elowania wykorzystywanym w kuchni molekularnej, biotechnologii oraz chemii.

Spis materia艂贸w

  1. agar-agar (mo偶na go kupi膰 w sklepie ze zdrow膮 偶ywno艣ci膮)
  2. sok owocowy lub warzywny
  3. olej
  4. strzykawka
  5. szklanka
  6. sitko
  7. garnek
  8. kuchenka

Etapy przeprowadzania do艣wiadczenia

  1. Do 戮 szklanki wlej oleju. Olej pozostaw na noc w lod贸wce do sch艂odzenia.
  2. Do garnka wlej oko艂o 戮 szklanki soku owocowego i dodaj 2.5 grama agaru. Zawarto艣膰 garnka mieszaj i podgrzewaj. Gdy sok zacznie wrze膰, gotuj go jeszcze oko艂o minut臋, nast臋pnie 艣ci膮gnij z kuchenki i ostud藕 przez minut臋.
  3. Tak przygotowany sok z agarem nabierz do strzykawki.
  4. Powoli wkraplaj zawarto艣膰 strzykawki do szklanki ze sch艂odzonym olejem.
  5. Kawior przeced藕 przez sitko i przemyj zimn膮 wod膮.

Pytania do do艣wiadczenia

  1. Jaka jest rola agaru przy produkcji kolorowego kawioru?
  2. Jaka jest rola oleju przy produkcji kolorowego kawioru?

Interpretacje wynik贸w

Substancj膮 偶eluj膮c膮, wykorzystywan膮 do przygotowania kolorowego, owocowego lub warzywnego kawioru jest agar. Agar dobrze rozpuszcza si臋 w gor膮cej wodzie natomiast w wyniku och艂adzania roztworu agar zestala si臋 tworz膮c 偶el. Gor膮cy roztw贸r soku i agaru w kontakcie ze sch艂odzonym olejem natychmiast tworzy kuleczk臋, agar ulega z偶elowaniu zamykaj膮c produkty spo偶ywcze. Proces tworzenia kulistych element贸w potraw przez zastosowanie r贸偶nych roztwor贸w wykorzystywany jest w kuchni molekularnej i nazywany jest sferyfikacj膮 lub kuleczkowaniem.

Ciekawostki

  1. Agar-agar to substancja uzyskiwana z krasnorost贸w, kt贸ra wykorzystywana jest w mikrobiologii w celu sporz膮dzania po偶ywek do hodowli drobnoustroj贸w. Lecz agar to tak偶e nietypowe drewno, poniewa偶 tworzy si臋 w reakcji na infekcje grzybicze lub bakteryjne. Wytwarzane jest z drzew nale偶膮cych do rodziny wawrzynkowatych. Drzewa zara偶one ple艣ni膮 paso偶ytnicz膮 wydzielaj膮 w zranionych obszarach specjalny olejek, kt贸ry z czasem twardnieje i ciemnieje. To w艂a艣nie ta zastyg艂a 偶ywica jest drewnem agarowym.
  2. Kawior posiada kilka odmian do, kt贸rych zaliczamy m. in. kawior czarny, czerwony, z艂ocisty oraz bia艂y. Kawior czarny to solona ikra ryb jesiotrowatych, kawior czerwony pozyskiwany jest z ryb 艂ososiowatych, kawior z艂ocisty z pstr膮g贸w natomiast kawior bia艂y to jaja 艣limak贸w. Opr贸cz walor贸w smakowych kawior zawiera szereg substancji od偶ywczych, kt贸re wykorzystywane s膮 w przemy艣le kosmetycznym do produkcji krem贸w i maseczek.

Powi膮zane do艣wiadczenia

05.09.2018

Gleba glebie nie r贸wna

Problem do rozwi膮zania Czym mog膮 si臋 mi臋dzy sob膮 r贸偶ni膰 pr贸bki gleb? Od czego zale偶膮 te r贸偶nice? Po co je bada膰? Zmierz si臋 z tymi pytaniami w tym geologicznym do艣wiadczeniu! Spis materia艂贸w tacka tekturowa 艂opatka lupa kwasomierz glebowy (zawiera p艂yn do badania pH gleby zwany p艂ynem Helliga) notatnik o艂贸wek marker permanentny...
10.09.2018

Jak nadmucha膰 balon

Problem do rozwi膮zania Nadmuchanie balonu to stosunkowo 艂atwa sprawa. Co si臋 stanie, kiedy najpierw w艂o偶ymy go do butelki? Spis materia艂贸w szklane i plastikowe butelki 1,5 i 0,5 litrowe balony s艂omki sznurek no偶yczki gwo藕dzie Etapy przeprowadzania do艣wiadczenia W 艣rodku plastikowej butelki spr贸buj nadmucha膰 balon tak, aby zaj膮艂 ca艂膮 jej obj臋to艣膰. Zawi膮偶...
03.08.2018

Woda gazowana

Problem do rozwi膮zania Co jest niezb臋dne do przeprowadzenia procesu rozk艂adu wody? Jakie gazy mog膮 wydziela膰 si臋 wok贸艂 przewod贸w pe艂ni膮cych rol臋 elektrod? Czy szybko艣膰 wydzielania gaz贸w na elektrodach jest taka sama? Czy wok贸艂 elektrod obserwowane s膮 inne zmiany opr贸cz wydzielania gaz贸w? Czy szybko艣膰 elektrolizy w wodzie destylowanej jest taka sama jak...
Wyszukiwanie
Klub M艂odego Odkrywcy
Przegl膮d prywatno艣ci

Ta witryna korzysta z plik贸w cookie, aby zapewni膰 u偶ytkownikom jak najlepsz膮 obs艂ug臋. Informacje o plikach cookie s膮 przechowywane w przegl膮darce i pe艂ni膮 takie funkcje, jak rozpoznawanie u偶ytkownika po powrocie na nasz膮 stron臋 internetow膮 i pomaganie naszemu zespo艂owi w zrozumieniu, kt贸re sekcje witryny s膮 dla niego najbardziej interesuj膮ce i przydatne.