Guma do żucia

Cel doświadczenia:

Guma do żucia jest powszechnym produktem spożywczym, ale jeśli by się tak nad nią zastanowić, to ma dość niesamowite właściwości. Jak to się dzieje, że nawet po pół godzinie żucia jej nie trawimy? Z czego w takim razie jest zbudowana i jakie ma inne właściwości?

Dziedzina:

Słowa kluczowe:

Data publikacji:

2018-09-11

Autor:

CNK

Problem do rozwiązania

Guma do żucia jest powszechnym produktem spożywczym, ale jeśli by się tak nad nią zastanowić, to ma dość niesamowite właściwości. Jak to się dzieje, że nawet po pół godzinie żucia jej nie trawimy? Z czego w takim razie jest zbudowana i jakie ma inne właściwości?

Spis materiałów

  1. guma do żucia (różne rodzaje)
  2. lód w kostkach
  3. gorąca woda
  4. nóż i deska do krojenia
  5. lupa
  6. ocet
  7. sok z cytryny
  8. soda oczyszczona
  9. proszek do prania
  10. sok z czerwonej kapusty
  11. kubeczki
  12. pipety (lub słomki)

Etapy przeprowadzania doświadczenia

  1. Obejrzyj gumę do żucia pod lupą. Zbadaj też jej twardość, kruchość, wytrzymałość na zgniatanie, rozciąganie i przecinanie nożem. Zanotuj obserwacje.
  2. Sprawdź, co się dzieje z gumą po kilku minutach żucia. Zbadaj powtórnie parametry z pierwszego punktu.
  3. Przygotuj sześć jednakowych pojemników z niewielką ilością (kolejno):
    1. octu,
    2. soku z cytryny
    3. roztworu sody oczyszczonej
    4. roztworu proszku do prania
    5. wrzątku
    6. wody z lodem
  4. Do każdego kubeczka wlej nieco soku z czerwonej kapusty – tyle, żeby kolor roztworu był wyraźny.
  5. Do kubeczków wrzuć jednakowe próbki lekko rozżutej gumy do żucia. Po kilkunastu minutach oceń kolor soku z czerwonej kapusty w każdym kubeczku.
  6. Wyjmij gumy z kubeczków i ponownie zbadaj ich parametry.

Zrób to inaczej

  • Zamiast gumy do żucia użyj gumkę recepturkę lub gumkę do ścierania (tych nie należy przed eksperymentem żuć!).

Pytania do doświadczenia

  1. Jak temperatura wpływa na właściwości gumy?
  2. Jak pH roztworu wpływa na właściwości gumy?
  3. Czy guma do żucia zmienia odczyn badanych roztworów?
  4. Z czego składa się guma do żucia?

Powiązane doświadczenia

02.08.2018

Chłonny jak mech

Problem do rozwiązania Rolą mchu w lesie jest magazynowanie wody. Podczas eksperymentowania zostaną sprawdzone własności absorpcyjne mchu i porównane z innymi materiałami wchłaniającymi wodę. Spis materiałów mech (garść suchego mchu)* kawałek gąbki do układania mokrych kwiatów (wielkość zbliżona do ilości mchu w dłoni) średniej wielkości gąbka do mycia się lub...
19.06.2018

Lepki piasek, czyli piasek kinetyczny

Problem do rozwiązania Celem doświadczenia jest przygotowanie piasku kinetycznego, czyli miękkiego piasku, który nie jest sypki. Doświadczenie ma na celu zapoznać klubowiczów z pojęciem lepkości i zjawiskiem wykorzystania polimerów jako lepiszcza, czyli spoiwa. Wytworzony piasek kinetyczny jest materiałem plastycznym rozwijającym kreatywność i zdolności manualne.  Spis materiałów Klej, płynny (najlepiej...
30.09.2019

Dzwon nurkowy dla chusteczki

Problem do rozwiązania Podczas doświadczenia klubowicze wykonają dzwon nurkowy i przekonają się, jak działa. Sprawdzą, czy da się zanurzyć chusteczkę w wodzie i jej nie zamoczyć.  Wskazówki dla opiekuna Podczas doświadczenia można realizować elementy Podstawy Programowej wychowania przedszkolnego: Obszar I, pkt 6, 7 Obszar III, pkt 9 Obszar IV,...
Wyszukiwanie
Klub Młodego Odkrywcy
Przegląd prywatności

Ta witryna korzysta z plików cookie, aby zapewnić użytkownikom jak najlepszą obsługę. Informacje o plikach cookie są przechowywane w przeglądarce i pełnią takie funkcje, jak rozpoznawanie użytkownika po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla niego najbardziej interesujące i przydatne.