Guma do żucia

Cel doświadczenia:

Guma do żucia jest powszechnym produktem spożywczym, ale jeśli by się tak nad nią zastanowić, to ma dość niesamowite właściwości. Jak to się dzieje, że nawet po pół godzinie żucia jej nie trawimy? Z czego w takim razie jest zbudowana i jakie ma inne właściwości?

Dziedzina:

Słowa kluczowe:

Data publikacji:

2018-09-11

Autor:

CNK

Problem do rozwiązania

Guma do żucia jest powszechnym produktem spożywczym, ale jeśli by się tak nad nią zastanowić, to ma dość niesamowite właściwości. Jak to się dzieje, że nawet po pół godzinie żucia jej nie trawimy? Z czego w takim razie jest zbudowana i jakie ma inne właściwości?

Spis materiałów

  1. guma do żucia (różne rodzaje)
  2. lód w kostkach
  3. gorąca woda
  4. nóż i deska do krojenia
  5. lupa
  6. ocet
  7. sok z cytryny
  8. soda oczyszczona
  9. proszek do prania
  10. sok z czerwonej kapusty
  11. kubeczki
  12. pipety (lub słomki)

Etapy przeprowadzania doświadczenia

  1. Obejrzyj gumę do żucia pod lupą. Zbadaj też jej twardość, kruchość, wytrzymałość na zgniatanie, rozciąganie i przecinanie nożem. Zanotuj obserwacje.
  2. Sprawdź, co się dzieje z gumą po kilku minutach żucia. Zbadaj powtórnie parametry z pierwszego punktu.
  3. Przygotuj sześć jednakowych pojemników z niewielką ilością (kolejno):
    1. octu,
    2. soku z cytryny
    3. roztworu sody oczyszczonej
    4. roztworu proszku do prania
    5. wrzątku
    6. wody z lodem
  4. Do każdego kubeczka wlej nieco soku z czerwonej kapusty – tyle, żeby kolor roztworu był wyraźny.
  5. Do kubeczków wrzuć jednakowe próbki lekko rozżutej gumy do żucia. Po kilkunastu minutach oceń kolor soku z czerwonej kapusty w każdym kubeczku.
  6. Wyjmij gumy z kubeczków i ponownie zbadaj ich parametry.

Zrób to inaczej

  • Zamiast gumy do żucia użyj gumkę recepturkę lub gumkę do ścierania (tych nie należy przed eksperymentem żuć!).

Pytania do doświadczenia

  1. Jak temperatura wpływa na właściwości gumy?
  2. Jak pH roztworu wpływa na właściwości gumy?
  3. Czy guma do żucia zmienia odczyn badanych roztworów?
  4. Z czego składa się guma do żucia?

Powiązane doświadczenia

05.09.2018

Galaretki z owocami

Problem do rozwiązania Kiedy do galaretki najlepiej dodawać świeże owoce? Dlaczego to ma znaczenie? Sprawdź! Spis materiałów galaretki owocowe w proszku gorąca woda duży dzbanek kubeczki lub inne naczynia na galaretki świeże owoce, np.: kiwi, banan, cytryna, ananas, pomarańcza, brzoskwinia owoce z puszki (w syropie), np.: kiwi, ananas, brzoskwinia Etapy...
02.08.2018

Spinner

Problem do rozwiązania Jaka jest funkcja łożyska? Jak działa? Dlaczego jest tak powszechnie używane? Na te pytania odpowiesz konstruując spinnera! Spis materiałów Doświadczenie 1(do wykonania 1 spinnera): Łożysko o średnicy 1,5-2 cm (w sklepie z artykułami metalowymi lub w Internecie za około 3 zł, można je wymontować ze wszystkiego co...
26.10.2019

Czy rośliny produkują śmieci?

Problem do rozwiązania Zazwyczaj mikroskopowanie kojarzy się nam z duża precyzją wykonywanych czynności, drogim sprzętem. Doświadczenie to pokazuje, że przygotowanie preparatu i obserwacja nie są skomplikowane. Wręcz przeciwnie klubowicze, nawet najmłodsi, szybko odszukają ciekawe elementy budowy cebuli widziane pod lupą, czy mikroskopem. Spis materiałów 1. cebula jadalna, cebula odmiana czerwona...
Wyszukiwanie
Klub Młodego Odkrywcy
Przegląd prywatności

Ta witryna korzysta z plików cookie, aby zapewnić użytkownikom jak najlepszą obsługę. Informacje o plikach cookie są przechowywane w przeglądarce i pełnią takie funkcje, jak rozpoznawanie użytkownika po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla niego najbardziej interesujące i przydatne.