Problem do rozwi膮zania
Jak zrobi膰 dziur臋 w rozlanej kawie?
Spis materia艂贸w
- P艂aski jasny talerz
- Zaparzona kawa w kubku (mo偶e by膰 zrobiona z kawy rozpuszczalnej)
- Kroplomierz
- Kilka kropli spirytusu (mo偶e by膰 salicylowy)
Etapy przeprowadzania do艣wiadczenia
- Na p艂aski talerz wylej kaw臋, ilo艣膰 wlanej kawy musi p艂ytko i ca艂kowicie przykrywa膰 dno naczynia.
- Do kroplomierza nabierz spirytus.
- Za pomoc膮 kroplomierza wpu艣膰 kilka kropel spirytusu na talerz.
Uwaga: do do艣wiadczenia nie u偶ywaj bardzo gor膮cej kawy.
Pytania do do艣wiadczenia
- Dlaczego dziur臋 mo偶na to tylko zaobserwowa膰 na rozlanej cieczy?
- Dlaczego efekt zanika, gdy zmieszamy roztwory?
- Jakie inne rozlane ciecze maj膮 dziur臋, gdy wpu艣ci si臋 do niej krople spirytusu?
Interpretacje wynik贸w
Alkohol pocz膮tkowo nie zmiesza si臋 z roztworem wodnym (kaw膮). Zaobserwowany efekt wynika z budowy cz膮steczek alkoholu, poniewa偶 tylko jednym ko艅cem (grup膮 -OH) cz膮steczki alkoholu 艂膮cz膮 si臋 z cz膮steczkami wody. Po zmieszaniu (zamieszaniu) kawy ze spirytusem efekt ten nie jest ju偶 widoczny.
Ciekawostki
- Mieszanie kawy (wody) ze spirytusem jest reakcj膮 egzoenergetyczn膮, czyli wydzielaj膮c膮 ciep艂o.
- Podczas mieszkania si臋 alkoholu i kawy (wody) zachodzi zjawisko kontrakcji, czyli zmiany obj臋to艣ci (tzn. 10 ml wody i 10 ml alkoholu po zmieszaniu b臋dzie mia艂o obj臋to艣膰 mniejsz膮 ni偶 20 ml). Zmniejszenie obj臋to艣ci roztworu wynika z utworzenia wi膮za艅 wodorowych mi臋dzy cz膮steczkami alkoholu i wody. Zmienia si臋 odleg艂o艣膰 mi臋dzy cz膮stkami, co prowadzi do zmniejszenia si臋 obj臋to艣ci roztworu.
- Otaczanie cz膮steczek spirytusu cz膮steczkami wody nosi nazw臋 hydratacji.