Kolorowy kawior molekularny
Cel do艣wiadczenia:
Czy kawior mo偶e by膰 kolorowy? W jaki spos贸b przygotowa膰 owocowy lub warzywny kawior? Dlaczego przy produkcji kawioru molekularnego wykorzystuje si臋 agar? Eksperyment ma na celu zapozna膰 uczestnika z procesem 偶elowania wykorzystywanym w kuchni molekularnej, biotechnologii oraz chemii.

Dziedzina:
Etap edukacyjny:
S艂owa kluczowe:
Data publikacji:
Autor:
Magdalena Blicharska
Problem do rozwi膮zania
Czy kawior mo偶e by膰 kolorowy? W jaki spos贸b przygotowa膰 owocowy lub warzywny kawior? Dlaczego przy produkcji kawioru molekularnego wykorzystuje si臋 agar? Eksperyment ma na celu zapozna膰 uczestnika z procesem 偶elowania wykorzystywanym w kuchni molekularnej, biotechnologii oraz chemii.
Spis materia艂贸w
- agar-agar (mo偶na go kupi膰 w sklepie ze zdrow膮 偶ywno艣ci膮)
- sok owocowy lub warzywny
- olej
- strzykawka
- szklanka
- sitko
- garnek
- kuchenka
Etapy przeprowadzania do艣wiadczenia
- Do 戮 szklanki wlej oleju. Olej pozostaw na noc w lod贸wce do sch艂odzenia.
- Do garnka wlej oko艂o 戮 szklanki soku owocowego i dodaj 2.5 grama agaru. Zawarto艣膰 garnka mieszaj i podgrzewaj. Gdy sok zacznie wrze膰, gotuj go jeszcze oko艂o minut臋, nast臋pnie 艣ci膮gnij z kuchenki i ostud藕 przez minut臋.
- Tak przygotowany sok z agarem nabierz do strzykawki.
- Powoli wkraplaj zawarto艣膰 strzykawki do szklanki ze sch艂odzonym olejem.
- Kawior przeced藕 przez sitko i przemyj zimn膮 wod膮.
Pytania do do艣wiadczenia
- Jaka jest rola agaru przy produkcji kolorowego kawioru?
- Jaka jest rola oleju przy produkcji kolorowego kawioru?
Interpretacje wynik贸w
Substancj膮 偶eluj膮c膮, wykorzystywan膮 do przygotowania kolorowego, owocowego lub warzywnego kawioru jest agar. Agar dobrze rozpuszcza si臋 w gor膮cej wodzie natomiast w wyniku och艂adzania roztworu agar zestala si臋 tworz膮c 偶el. Gor膮cy roztw贸r soku i agaru w kontakcie ze sch艂odzonym olejem natychmiast tworzy kuleczk臋, agar ulega z偶elowaniu zamykaj膮c produkty spo偶ywcze. Proces tworzenia kulistych element贸w potraw przez zastosowanie r贸偶nych roztwor贸w wykorzystywany jest w kuchni molekularnej i nazywany jest sferyfikacj膮 lub kuleczkowaniem.
Ciekawostki
- Agar-agar to substancja uzyskiwana z krasnorost贸w, kt贸ra wykorzystywana jest w mikrobiologii w celu sporz膮dzania po偶ywek do hodowli drobnoustroj贸w. Lecz agar to tak偶e nietypowe drewno, poniewa偶 tworzy si臋 w reakcji na infekcje grzybicze lub bakteryjne. Wytwarzane jest z drzew nale偶膮cych do rodziny wawrzynkowatych. Drzewa zara偶one ple艣ni膮 paso偶ytnicz膮 wydzielaj膮 w zranionych obszarach specjalny olejek, kt贸ry z czasem twardnieje i ciemnieje. To w艂a艣nie ta zastyg艂a 偶ywica jest drewnem agarowym.
- Kawior posiada kilka odmian do, kt贸rych zaliczamy m. in. kawior czarny, czerwony, z艂ocisty oraz bia艂y. Kawior czarny to solona ikra ryb jesiotrowatych, kawior czerwony pozyskiwany jest z ryb 艂ososiowatych, kawior z艂ocisty z pstr膮g贸w natomiast kawior bia艂y to jaja 艣limak贸w. Opr贸cz walor贸w smakowych kawior zawiera szereg substancji od偶ywczych, kt贸re wykorzystywane s膮 w przemy艣le kosmetycznym do produkcji krem贸w i maseczek.