Kolorowy kawior molekularny

Cel doświadczenia:

Czy kawior może być kolorowy? W jaki sposób przygotować owocowy lub warzywny kawior? Dlaczego przy produkcji kawioru molekularnego wykorzystuje się agar? Eksperyment ma na celu zapoznać uczestnika z procesem żelowania wykorzystywanym w kuchni molekularnej, biotechnologii oraz chemii.

Dziedzina:

Data publikacji:

2018-08-02

Autor:

CNK

Problem do rozwiązania

Czy kawior może być kolorowy? W jaki sposób przygotować owocowy lub warzywny kawior? Dlaczego przy produkcji kawioru molekularnego wykorzystuje się agar? Eksperyment ma na celu zapoznać uczestnika z procesem żelowania wykorzystywanym w kuchni molekularnej, biotechnologii oraz chemii.

Spis materiałów

  1. agar-agar (można go kupić w sklepie ze zdrową żywnością)
  2. sok owocowy lub warzywny
  3. olej
  4. strzykawka
  5. szklanka
  6. sitko
  7. garnek
  8. kuchenka

Etapy przeprowadzania doświadczenia

  1. Do ¾ szklanki wlej oleju. Olej pozostaw na noc w lodówce do schłodzenia.
  2. Do garnka wlej około ¾ szklanki soku owocowego i dodaj 2.5 grama agaru. Zawartość garnka mieszaj i podgrzewaj. Gdy sok zacznie wrzeć, gotuj go jeszcze około minutę, następnie ściągnij z kuchenki i ostudź przez minutę.
  3. Tak przygotowany sok z agarem nabierz do strzykawki.
  4. Powoli wkraplaj zawartość strzykawki do szklanki ze schłodzonym olejem.
  5. Kawior przecedź przez sitko i przemyj zimną wodą.

Pytania do doświadczenia

  1. Jaka jest rola agaru przy produkcji kolorowego kawioru?
  2. Jaka jest rola oleju przy produkcji kolorowego kawioru?

Interpretacje wyników

Substancją żelującą, wykorzystywaną do przygotowania kolorowego, owocowego lub warzywnego kawioru jest agar. Agar dobrze rozpuszcza się w gorącej wodzie natomiast w wyniku ochładzania roztworu agar zestala się tworząc żel. Gorący roztwór soku i agaru w kontakcie ze schłodzonym olejem natychmiast tworzy kuleczkę, agar ulega zżelowaniu zamykając produkty spożywcze. Proces tworzenia kulistych elementów potraw przez zastosowanie różnych roztworów wykorzystywany jest w kuchni molekularnej i nazywany jest sferyfikacją lub kuleczkowaniem.

Ciekawostki

  1. Agar-agar to substancja uzyskiwana z krasnorostów, która wykorzystywana jest w mikrobiologii w celu sporządzania pożywek do hodowli drobnoustrojów. Lecz agar to także nietypowe drewno, ponieważ tworzy się w reakcji na infekcje grzybicze lub bakteryjne. Wytwarzane jest z drzew należących do rodziny wawrzynkowatych. Drzewa zarażone pleśnią pasożytniczą wydzielają w zranionych obszarach specjalny olejek, który z czasem twardnieje i ciemnieje. To właśnie ta zastygła żywica jest drewnem agarowym.
  2. Kawior posiada kilka odmian do, których zaliczamy m. in. kawior czarny, czerwony, złocisty oraz biały. Kawior czarny to solona ikra ryb jesiotrowatych, kawior czerwony pozyskiwany jest z ryb łososiowatych, kawior złocisty z pstrągów natomiast kawior biały to jaja ślimaków. Oprócz walorów smakowych kawior zawiera szereg substancji odżywczych, które wykorzystywane są w przemyśle kosmetycznym do produkcji kremów i maseczek.

Powiązane doświadczenia

31.07.2018

Baloniku – rośnij duży, okrąglutki!

Problem do rozwiązania Jak zmienia się poziom wody podczas jej podgrzewania? Jak zmienia się objętość gazów wraz z temperaturą? Czy zmiany temperatury mogą spowodować zmiany rozmiaru ciał stałych? Klubowicz po wykonaniu serii prostych eksperymentów potrafi wytłumaczyć czym jest rozszerzalność temperaturowa, z czym związane jest to zjawisko i jakie są jego...
10.09.2018

Jak nadmuchać balon

Problem do rozwiązania Nadmuchanie balonu to stosunkowo łatwa sprawa. Co się stanie, kiedy najpierw włożymy go do butelki? Spis materiałów szklane i plastikowe butelki 1,5 i 0,5 litrowe balony słomki sznurek nożyczki gwoździe Etapy przeprowadzania doświadczenia W środku plastikowej butelki spróbuj nadmuchać balon tak, aby zajął całą jej objętość. Zawiąż...
05.09.2018

Ciecz nienewtonowska

Problem do rozwiązania Ciecz nienewtonowska niezmiennie zadziwia i daje radość. Co to jest? Dlaczego nazywana jest nienewtonowską? Wykonaj ja tak, jak w przepisie i sprawdź sam/a! Spis materiałów miska lub miednica mąka ziemniaczana zimna woda Etapy przeprowadzania doświadczenia Do naczynia wsyp mąkę ziemniaczaną a następnie stopniowo dolewaj wodę cały czas...
Wyszukiwanie
Klub Młodego Odkrywcy
Przegląd prywatności

Ta witryna korzysta z plików cookie, aby zapewnić użytkownikom jak najlepszą obsługę. Informacje o plikach cookie są przechowywane w przeglądarce i pełnią takie funkcje, jak rozpoznawanie użytkownika po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla niego najbardziej interesujące i przydatne.