Badamy drożdże.

Дата добавления: 05.11.2020 Автор: Anna Ryba

 

Po bardzo długiej przerwie Klub wznowił działalność . Przez dwa tygodnie zajęliśmy się badaniem drożdży. Na początku przyjrzeliśmy się im uważnie i próbowaliśmy określić ich wygląd: kolor, zapach , smak - przecież to grzyby ,ale zupełnie do nich nie podobne. Przeprowadziliśmy szereg doświadczeń i badań aby dowiedzieć się między innymi :
czym odżywiają się drożdże, w jaki sposób rosną, - czy drożdże to pożyteczne grzyby i do czego są wykorzystywane .
Po przeprowadzonych doświadczeniach wiemy że; -drożdże "jedzą"- odżywiają się cukrem
-podczas wzrostu produkują dwutlenek węgla
-drożdże "zmieniają się w pęcherzyki - czyli rosną
-do szybszego wzrostu potrzebują cukru ale też ciepła
-wykorzystywane są np. w piekarnictwie .
W naszych działaniach przeprowadziliśmy liczne badania i eksperymenty.
Do szklanych butelek wsypaliśmy cukier, dodaliśmy drożdży i do jednej z butelek ciepłej ,a do drugiej zimnej wody na butelki zamiast zakrętki nałożyliśmy balony. Butelka z ciepłą wodą szybko napompowała balon a ta z zimną wodą - trzeba było długo czekać i balon był zdecydowanie mniejszy, ale obydwa wypełniły się dwutlenkiem węgla . W butelkach widoczne były również pęcherzyki na drożdżach.
Tak zamknięte balonami butelki pozostawiliśmy na dłużej i co się okazało- balony zostały wciągnięte do wnętrza butelek zadziałała różnica ciśnień, a wyglądało to zjawiskowo.
W kolejnym doświadczenie drożdże umieszczone w pierwszej butelce posypaliśmy solą a w drugiej polaliśmy olejem - mimo długiego oczekiwania nie zaszły zmiany bo nie było cukru , drożdże więc nie rosły.
Poznaliśmy również inną postać drożdży - drożdże suche i tu wykonaliśmy podobne doświadczenia chcąc sprawdzić czy pod taką postacią drożdże również "rosną".
Wykonaliśmy również eksperyment z wykorzystaniem suchych drożdży i wody utlenionej . Po dosypaniu drożdży do wody utlenionej powstała bardzo obfita piana wypełniona bąbelkami tlenu. Wyglądało to spektakularnie .
Na zakończenie tygodni badań przygotowaliśmy ciasto drożdżowe (poznając przy okazji różne ziarna zbóż) obserwując jak podwaja swoją objętość. Dzięki tym doświadczeniom zgłębiliśmy wiedzę na temat tak oryginalnych grzybów jakimi są drożdże . Teraz już możemy być ekspertami w domowych wypiekach . Anna Ryba , Agnieszka Przeworska .


Добавить

У вас есть интересная идея для вдохновения для других исследователей? Заполните форму и отправьте ее нам.

Добавить