Scenariusze doświadczeń dostępne są na licencji Creative Commons Unznanie autorstwa 3.0 Polska (CC BY 3.0 PL). Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Centrum Nauki Kopernik. Utwory powstały w ramach Programu Klub Młodego Odkrywcy, realizowanego przez Centrum Nauki Kopernik przy wykorzystaniu środków Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności. Zezwala się na dowolne wykorzystanie treści - pod warunkiem zachowania niniejszej informacji, w tym informacji o stosowanej licencji, posiadanych praw oraz o programie Klub Młodego Odkrywcy. Treść licencji dostępna jest na stronie http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/pl/.
Mając do dyspozycji pocięte kawałki surowego ziemniaka uczestnicy próbują zbudować sklepienie (lub domek, bądź igloo).
How does the water level change when it is heated? How does the gas volume change with temperature? Can temperature changes affect the size of solids? After a series of simple experiments, the club member will be able to explain what temperature expansion is, what it involves and what are its effects.
Zassanie piłeczki pingpongowej za pomocą plastikowej tuby oraz strugi powietrza wylatującego z dmuchawy.
Dlaczego do pustej butelki nie da się nalać wody?
How can we hear faint sounds?
Why is it hard to push a wardrobe that is standing still? Why can you push it with less force when it has started to move?
Observation of moving objects illuminated with stroboscopic light.
Participants attempt to drill a hole in a hard raw potato using a soft drinking straw (with a large diameter, no bend).
The purpose of the experiment is to prepare a stretchy plastic material as a result of cross-linking of a polymer. The modelling dough that will be prepared as the final effect of the task additionally develops creativity and manual skills.
The purpose of the experiment is to use salt mass (properties of starch) to prepare plastic material used for creating three-dimensional pictures. This task develops creativity as well as manual skills. How to create remarkable pictures with 3D effect?
Zawiera: