Granatowy kisiel
Autor:
-
Data dodania:
10.09.2018
Słowa kluczowe:
dyfuzja,mieszanie
DZIEDZINA:
Chemia
Cel doświadczenia:
To doświadczenie zastanawia wiele osób. Często spieramy się, dlaczego uzyskujemy takie wyniki. Pojawiają się nam tu pytania: Jak zbudowana jest torebka foliowa? Czym w ogóle jest folia? Co to znaczy, że pojemnik jest szczelny? Przeprowadź to doświadczenie i dołącz do grupy kisielowych myślicieli 🙂
Spis materiałów:
- mąka ziemniaczana
- jodyna
- duże szklane naczynie
- woreczek foliowy (np. śniadaniowy)
- gorąca woda i zimna woda
Etapy realizacji:
- W dużym szklanym naczyniu zrób kisiel z mąki ziemniaczanej, według następującego przepisu:
- Do naczynia nasyp 4 łyżki mąki i zalej ją bardzo niewielką ilością zimnej wody.
- Rozprowadź mąkę w wodzie aż uzyskasz jednolitą papkę, bez grudek.
- Następnie, do papki, dolej wrzącej wody i intensywnie mieszaj aż zrobi się przeźroczysty gęsty kisiel.
- Napełnij foliowy woreczek zimną wodą i upewnij się, że na pewno jest szczelny.
- Jeśli woda nie wycieka z woreczka, dodaj do niej tyle jodyny, by zmieniła kolor na intensywnie żółty.
- Woreczek zawiąż i włóż do naczynia z kisielem. Obserwuj co się dzieje.
- Jeśli nie będzie dobrze widać możesz na chwilę wyjąć worek a potem znowu włożyć.
- Poczekaj na efekt kilka minut.
Zrób to inaczej
- Zrób kisiel bardzo płynny (czyli dodaj więcej gorącej wody). Jaka jest różnica?
- Zamiast jodyny dodaj do wody dowolny barwnik spożywczy. Obserwuj, czy coś się stanie?
- Zamiast woreczka foliowego użyj szklanej kolbki. Jaki efekt uzyskasz?
- Posyp woreczek wypełniony wodą i jodyną sypką mąką.
- Wykonaj doświadczenie w odwrotnej kombinacji: do woreczka włóż wystygnięty kisiel i zanurz go w naczyniu z wodą i jodyną.
Pytania do doświadczenia:
- Co dzieje się z roztworem jodyny w woreczku?
- Co dzieje się z kisielem?
Opis zjawiska:
Ciekawostki: