Galaretki z owocami
Autor:
-
Słowa kluczowe:
enzymy,galaretka,owoce,żelatyna
Cel doświadczenia:
Kiedy do galaretki najlepiej dodawać świeże owoce? Dlaczego to ma znaczenie? Sprawdź!
Spis materiałów:
- galaretki owocowe w proszku
- gorąca woda
- duży dzbanek
- kubeczki lub inne naczynia na galaretki świeże owoce, np.: kiwi, banan, cytryna, ananas, pomarańcza, brzoskwinia
- owoce z puszki (w syropie), np.: kiwi, ananas, brzoskwinia
Etapy realizacji:
- W dzbanku przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możesz użyć nieco mniej wody niż podaje przepis, żeby galaretka szybciej stężała.
- Odstaw galaretkę w chłodne miejsce i poczekaj do momentu, gdy płyn będzie zimny.
- Owoce pokrój na małe kawałki i włóż do kubeczków. W jednym kubeczku powinien być jeden rodzaj owoców. To ważne, żeby nie mieszać różnych owoców w jednym kubeczku.
- Zalej owoce w kubeczkach zimną galaretką.
- Obserwuj przygotowane galaretki.
- W celu przyspieszenia tężenia galaretki, kubeczki możesz wstawić do miski z zimną wodą lub do lodówki.
ZRÓB TO INACZEJ
- Wykonaj to samo doświadczenie z gotowanymi owocami. W tym celu owoce zanurz we wrzątku na kilkanaście minut.
- Do przygotowania galaretki użyj wody, w której wcześniej gotowana była papryczka chili. Dalej postępuj tak samo, jak w podanej wersji doświadczenia. Porównaj wynik obu eksperymentów.
- Użyj do doświadczenia również innych owoców oraz warzyw.
Pytania do doświadczenia:
- Jaki wpływ na tężenie galaretki mają poszczególne owoce?
- Co może być przyczyną obserwowanego efektu?
- Czy owoce z puszki mają takie samo działanie na galaretkę jak owoce świeże?
Opis zjawiska:
Interpretacje wyników:
Ciekawostki: