Autor:
-
Słowa kluczowe:
enzymy,katalaza,reaktywne formy tlenu,tlen,woda utleniona
Cel doświadczenia:
Jakie właściwości ma woda utleniona? Dlaczego polewa się nią czasem rany? Co to znaczy, że jest „utleniona”? Poszukiwania odpowiedzi na te pytania możesz zacząć od wykonania tego doświadczenia.
Spis materiałów:
- próbki roślin: owoców, warzyw, liści, łodyg, np. jabłka, ziemniaka, pomidora, natki pietruszki, marchewki
- przezroczyste pojemniki na próbki
- woda utleniona
- ewentualnie: krwisty kawałek mięsa, np. wątróbka, mięso pozbawione krwi, np. pierś z kurczaka oraz inne rodzaje, np. ryba.
Etapy realizacji:
- Palcami, nożem lub tarką rozdrobnij próbki roślin.
- Próbki umieść w pojemnikach. Postaraj się, by każda próbka była podobnej wielkości.
- Każdą próbkę zalej wodą utlenioną.
- Przez kilka minut obserwuj, co dzieje się na powierzchni próbek.
Zrób to inaczej
- Jeśli masz do dyspozycji kawałek świeżego, krwistego mięsa, polej go wodą utlenioną. Co obserwujesz? Jak reaguje mięso pozbawione krwi, np. pierś z kurczaka? A ryba?
Pytania do doświadczenia:
- Co się stało? W których próbkach zaszły zmiany?
- Gdzie zaszły największe, a gdzie najmniejsze zmiany? Jak, myślisz, o czym może świadczyć takie zróżnicowanie?
- Czy możesz sprawdzić, czym jest powstający produkt?
- W których próbkach nie zaszły żadne zmiany? Z czego to może wynikać?
Opis zjawiska:
Interpretacje wyników:
Ciekawostki: