Autor:
Żaneta Kołodzińska
Słowa kluczowe:
solid state,liquid state,viscosity,mąka ziemniaczana,woda
Cel doświadczenia:
Ciecz nienewtonowska niezmiennie zadziwia i daje radość. Co to jest? Dlaczego nazywana jest nienewtonowską? Wykonaj ja tak, jak w przepisie i sprawdź sam/a!
Spis materiałów:
- miska lub miednica
- mąka ziemniaczana
- zimna woda
Etapy realizacji:
- Do naczynia wsyp mąkę ziemniaczaną a następnie stopniowo dolewaj wodę cały czas mieszając, aż do momentu uzyskania cieczy o konsystencji gęstej farby.
- Zanurz ręce (raz szybko, raz wolno), uderz pięścią w powierzchnię stworzonej substancji. Nabierz niewielką ilość cieczy w dłonie i lepimy kulki.
ZRÓB TO INACZEJ
Spróbuj zrobić kolorową ciecz, zastanów się, czego można dodać, aby ją zabarwić.
Pytania do doświadczenia:
- Co się dzieje, kiedy wkładamy dłoń do cieczy i kiedy uderzamy ją pięścią?
- Czy po kilku godzinach ciecz ma nadal taka samą konsystencję?
- Czy gęstość tej substancji się zmienia? A lepkość?
- Od czego zależy płynność cieczy nienewtonowskiej?
Opis zjawiska:
Interpretacje wyników:
Ciekawostki: