Jak zapobiegać erozji szkliwa zębowego. Pionierskie badania warszawskiej licealistki
Spośród popularnych napojów zębom najbardziej szkodzą wody smakowe oraz napoje energetyzujące. To odkrycie Anny Lewandowskiej, licealistki ze stołecznego II LO im. Stefana Batorego, która za swoje badania otrzymała nagrodę specjalną za najlepszą pracę z biotechnologii i medycyny oraz 2. nagrodę polskiej edycji Konkursu Prac Młodych Naukowców UE (EUCYS).
Pomysł na projekt laureatki narodził się w wakacje. Postanowiła zbadać, jak wybrane herbaty, napoje izotoniczne i energetyzujące, soki, słodziki oraz jony strontu i selenu wpływają na erozję szkliwa na zębach. Badania miały charakter pionierski, bo dotychczas nie ukazały się żadne prace na wybrany przez laureatkę temat.
Anna Lewandowska swoje badania prowadziła w laboratorium. Zmielone w młynku kriogenicznym próbki szkliwa zalewała próbkami napojów oraz odczynnikami chemicznymi. Następnie przy użyciu spektrometru UV badała uwalnianie się fosforanu wapnia, z którego głównie zbudowane jest szkliwo, pod wpływem poszczególnych napojów.
Młoda badaczka zaobserwowała, że najbardziej niekorzystnie na szkliwo zębów działają mineralne wody smakowe oraz napoje energetyzujące. Jednak wzbogacenie wód smakowych jonami strontu i selenu może zmniejszyć ich szkodliwy wpływ. Dokonane odkrycie może zostać wykorzystane w profilaktyce dentystycznej.
Jak zapobiegać erozji szkliwa zębowego. Pionierskie badania warszawskiej licealistki
Spośród popularnych napojów zębom najbardziej szkodzą wody smakowe oraz napoje energetyzujące. To odkrycie Anny Lewandowskiej, licealistki ze stołecznego II LO im. Stefana Batorego, która za swoje badania otrzymała nagrodę specjalną za najlepszą pracę z biotechnologii i medycyny oraz 2. nagrodę polskiej edycji Konkursu Prac Młodych Naukowców UE (EUCYS).
Pomysł na projekt laureatki narodził się w wakacje. Postanowiła zbadać, jak wybrane herbaty, napoje izotoniczne i energetyzujące, soki, słodziki oraz jony strontu i selenu wpływają na erozję szkliwa na zębach. Badania miały charakter pionierski, bo dotychczas nie ukazały się żadne prace na wybrany przez laureatkę temat.
Anna Lewandowska swoje badania prowadziła w laboratorium. Zmielone w młynku kriogenicznym próbki szkliwa zalewała próbkami napojów oraz odczynnikami chemicznymi. Następnie przy użyciu spektrometru UV badała uwalnianie się fosforanu wapnia, z którego głównie zbudowane jest szkliwo, pod wpływem poszczególnych napojów.
Młoda badaczka zaobserwowała, że najbardziej niekorzystnie na szkliwo zębów działają mineralne wody smakowe oraz napoje energetyzujące. Jednak wzbogacenie wód smakowych jonami strontu i selenu może zmniejszyć ich szkodliwy wpływ. Dokonane odkrycie może zostać wykorzystane w profilaktyce dentystycznej.
Masz ciekawy pomysł na inspirację dla innych odkrywców? Uzupełnij formularz i prześlij go do nas.
DODAJ INSPIRACJĘ